RED Development nu mai vinde cele noua proiecte

Ci le va administra, pe termen mediu. “Pana cand preturile vor incepe sa creasca”, detaliaza Teodor Pop, Managing Partner al dezvoltatorului imobiliar. In Romania, criza poate sa dureze pana la mijlocul lui 2010, potrivit estimarilor acestuia.

Valoarea exacta
Decizia a fost luata de reprezentantii RED, datorita scaderii valorii acestor proprietati. Situatia a fost provocata de criza financiara internationala, care a crescut randamentele de tranzactionare ale proiectelor imobiliare. “Valoarea proprietatilor noastre din Romania este afectata. Daca s-ar face acum o evaluare, valoarea unora dintre proiectele noastre ar fi mai scazuta decat inainte. Valoarea tuturor proiectelor imobiliare este afectata pe orice piata si valoarea obtinuta prin vanzare nu reflecta valoarea reala a investitiei si a veniturilor viitoare pe care le pot aduce”, explica Teodor Pop.
In martie acest an, compania a scos la vanzare centrul comercial Armonia din Braila, cu o suprafata de 42.700 metri patrati inchiriabili, care va fi gata luna viitoare. Valoarea acestei investii este de 60 milioane euro. Mall-ul este si primul care va intra in administrarea RED. Compania isi negociaza singura vanzarea proiectelor pe care le prezinta numai investitorilor pe care ii considera potriviti pentru acestea. “Ne-am retras din negocieri pentru ca investitorii voiau sa profite de situatia de pe piata. Centrele noastre nu mai sunt de vanzare si putem spune ca au ramas la valoarea lor initiala”, mentioneaza Teodor Pop.
In Romania, dezvoltatorul are proiecte in valoare de 700 milioane euro, potrivit ultimelor evaluari. Pe termen scurt si mediu, RED va fi implicat, in tara noastra, in proiecte in valoare de 300 milioane euro, alaturi de alti parteneri. “Nu este necesar sa reducem valoarea investitiilor”, adauga Teodor Pop.

Parteneriate, mezzanin, equity
Alte masuri pe care RED intentioneaza sa le ia sunt parteneriatele cu alti dezvoltatori imobiliari sau cu fonduri de investitii. “Competitorii de ieri pot deveni, astazi, parteneri, iar dupa ce trece aceasta perioada sa se revina la normalitate”, detaliaza Teodor Pop. In prezent, compania negociaza cu sapte investitori care nu sunt prezenti pe piata din Romania implicarea acestora in proiecte. “Piata imobiliara din Romania este in prezent mai interesanta pentru unii dintre investitori decat alte piete, cum ar fi cea din Marea Britanie”, mai spune Teodor Pop. De acesti investitori este nevoie pentru a completa sursele financiare proprii in unele dintre proiecte. RED are deja un parteneriat cu Grupo Lar pentru cartierul rezidential Natura Residence, amplasat in nordul Bucurestiului, care are 186 de apartamente.
Modificarea proiectelor este alta parte din noua strategie a companiei. Astfel, centrelor comerciale li se va schimba designul si li se vor adauga mai multe functiuni publice precum centre expozitionale, centre culturale sau biblioteci. In plus, proiectele vor fi numai de tip mixt, care vor cuprinde spatii de birouri, comerciale si publice. “Mall-ul nu va fi doar un loc unde mergi la cumparaturi, ci se va transforma intr-o destinatie”, precizeaza Teodor Pop.
Accesarea de fonduri de tip mezzanin a fost o alta solutie adoptata de companie. Noii resurse financiare din actionarilor, fondurile de investitii Warburg Pincus si GED Capital, a fost alta masura la care RED a apelat. In plus, “trebuie sa fim flexibili. De exemplu, unii retailerii s-ar putea sa nu mai inchirieze 2.000 de metri patrati ca pana acum, ci 1.000 de metri patrati”, adauga Teodor Pop.

Proiecte
RED a finalizat la inceputul acestui an proiectul Armonia din Arad, care a fost cumparat anul trecut de Immoeast printr-o tranzactie de tip forward-purchase. Valoarea tranzactiei este de peste 100 milioane euro, ultimele actiuni fiind transferate in ultima luna.
Pe langa cele trei proiecte mentionate, RED mai are alte noua dezvoltari in Romania. “2010 va fi anul nostru de varf in ceea ce priveste dezvoltarea de proiecte”, completeaza Teodor Pop.
La Baia Mare si Constanta, RED va contrui doua proiecte mixte care vor cuprinde spatii comerciale, de birouri si publice. Proiectul de la Baia Mare se va numi Radius si va cuprinde 41.000 metri patrati (mp) de galerie comerciala, 13.000 mp pentru Carrefour, 18.000 mp de birouri, 6.000 mp de hotel, 2.000 mp de centru de arta si 66.000 metir patrati de parcare. World Trade Center este numele ansamblului din Constanta, care este dezvoltat impreuna cu fondul de investitii Immoeast, valoarea investitiei fiind de peste 120 milioane euro.
Un alt proiect Armonia de tip centru comercial va fi realizat la Satu Mare, iar de tip mall la Giurgiu.
Un al saptelea proiect va fi realizat de RED la Iasi, care va cuprinde un spatiu dedicat industriei IT&C.
Alte centre comerciale, sub brandul Cadran, vor fi dezvoltate la Slobozia, Husi, Miercurea Ciuc si Marghita. Primul din aceasta serie este cel de la Husi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *