REAS: Deprecierea leului si cresterea dobanzilor reduc din cererea reala pentru locuinte

De exemplu, un credit imobiliar cu o rata de 600 euro la mijlocul anului trecut a crescut, in prezent, cu aproximativ 100 de euro. Calculul apartine companie de consultanta imobiliara REAS, fiind bazata pe deprecierea leului si cresterea dobanzilor.

Acestei cresterii a ratelor i se adauga o apreciere mai lenta decat pana acum a salariilor, ca urmare a conditiilor economice in care numeroase companii taie din costuri si din salarii.

In aceste conditii, cei care nu vor mai indepli conditiile pentru achizitia unei locuite vor prefera sa o inchirieze. Astfel, peste cateva luni s-ar putea sa creasca profiturile din inchiriere.
Scaderea cererii se va reflecta printr-o reducere a numarului de ansambluri rezidentiale noi lansate. Situatia va aparea datorita problemelor pe care le au dezvoltatorii in a finantarea dorita, la un pret pe care sa si-l permita. In aceasta situatie, sunt avanatajati dezvoltatorii care au cumparat terenul acum cativa ani. Acestia vor fi tentati sa contruiasca si sa obtina un anumit profit decat deloc.
Situatia va duce la o incetinire a pietei rezidentiale, dar nu la un blocaj. Motivele sunt acelea ca cererea de locuinte este mare, s-a construit putin si piata creditelor ipotecare este slab dezvoltata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *