![]() |
Razvan Baciu |
(n.m. – sa apas pe buton si sa filmez) A tot spus Razvan Baciu la al patrulea workshop organizat de Blogoree, cu tema “Ce poate face continutul video pentru blogul tau”, de pe 10 decembrie.
“Filmez cand mi se pare subiectul interesant. De exemplu, cand se intra si se iese. Daca filmezi un interviu, filmezi tot. N-am un script. Incerc sa nu filmez ceea ce filmeaza toata lumea. Noile trenduri in video este sa fie cat mai simple si cu cat mai putina grafica”, RB.
Daca vreti sa faceti clipuri la fel de bune precum el, acestea sunt recomandarile lui RB:
![]() |
Editarea unui film facut atunci pe loc |
1. Lungimea optima a unui film pe internet este de un minut. Totul este sa fie interesant.
“Pe internet este important sa nu plictisesti oameni. O secventa care plictiseste il face sa intrerupa sau sa mearga inainte imediat. Daca aveti mult material, va va lua mult timp sa-l taiati. In timp ce filmati, sa va ganditi la ce dati”, a subliniat RB.
![]() |
Editare |
3. Cand filmezi, tii camera orizontal, pentru ca asa este orice ecran. Apoi, filmezi cu o singura mana, iar camera o tii cu toata palma, strans, nu doar cu doua degete, astfel incat miscarea mainii se face numai din cot. Toate acestea mentin imaginea stabila, nu tremurata. Sfatul este bun si pentru fotografii. 🙂
Daca scazi miscarea la jumatate, nu se mai vede tremuratul mainii. Este ceva tehnic, care se face la editare.
Pentru a mai repara, ce se poate, dupa filmare, stabilizarea se poate face foarte bine pe Youtube – face un zoom si taie din margini.
4. In acelasi scop, imagini clare, la evenimente, cand se fac prezentari, trebuie sa va sprijiniti de ceva, chiar si de un perete. Pentru telefoanele mobile exista trepied si tot felul de accesorii.
7. Cand filmezi in miscare, trebuie sa incerci sa stai cat mai drept. Te poti misca, dar nu brusc, pentru ca privitorul va fi derutat.
8. Cele mai interesante filme le veti obtine cu o camera ascunsa. Exista tot felul de solutii simple si aproape invizibile. De exemplu, un bluetooth cu o camera.
“La o prezentare ii filmez pe toti la inceput, cand se prezinta”, RB.
13. Pentru muzica, si pentru a rezolva problema drepturilor de autor legata de acest aspect, exista site-uri unde artistii nedescoperiti isi pun muzica si nu cer taxe, tocmai pentru a
fi descoperiti.
De exemplu: Looperman (destul de complicat), Freeplaymusic (simplu si recomandat) si chiar Youtube.
“Are sens sa-ti branduiesti clipul, pentru ca, daca este preluat, iti faci reclama. Eu vreau sa fac clipuri care sa fie preluate, pentru a ma face cunoscut”, RB.
18. Oameni sa nu fie filmati din profil, pentru ca n-arata bine. Cel mai bine este sa-i filmati din fata.
19. “Explicati (n.m. – sa se scrie cine, ce, cand, unde, cum; :)) intotdeauna, mai ales daca luati din context, pentru ca altfel lumea nu va intelege”, RB.
A doua parte a workshop-ului a fost una tehnica. Ideea este sa va alegeti un program de editare si sa exersati, sa va jucati, sa experiementati. Cam acesta este singurul mod in care veti face cele mai bune filme. Printre programele recomandate de RB sunt Adobe Premiere, Windows Live Movie Maker.
![]() |
Toti ochii pe RB |
RB a dat cateva sfaturi care s-ar putea sa scurteze perioada de incercari si teste:
Exista doua mari sisteme de filmare. Sunt cele preluate din televiziunea analogica si avem nevoie pentru a sti numarul de cadre/ secunda. Primul este NTSC (National Televizion System Committee), sistemul american, care filmeaza cu 30 de frame-uri (cadre in sistem analogic)/ secunda. Al doilea sistem este PAL (Phase Alternative Line), cel european, care are 25 de frame-uri/ secunda.
21. Rezolutia cea mai buna pentru blog este 720 dpi (dots per inch).
Textul este sa fie afisat in 4 secunde.
28. Procedeul picture in picture este doar o suprapunere de clipuri. Nu este nicio filosofie.
RB a explicat mult cum se face acest, precum si slow motion-ul (greu), dar totul tine de exercitiu.
Concluzia este ca, pentru un film simplu, acestia sunt pasii de urmat:
PS: Clipul de mai jos l-am facut sambata la Blogore, dar este needitat, pentru ca, oricat m-am straduit, nu am reusit sa-mi descarc un program de editare. Mai incerc. 🙂
![]() |
Mesaj motivational, daca te gandesti sa renunti |
La ceas de plină noapte ce să-ţi mai doresc alceva decât vise plăcute. Sau poate visuri după unele inovaţii “limbistice”.
Este interesant acest articol şi l-am citit cu atenţie. Nu sunt au fotograf expert în arta fotografică şi a cinematografiei, dar un lucru a venit să-mi confirme practica de toate zilele. Când filmez să ţin camera orizontală. În rest, ce dă Blajul, cum se zice pe la noi. Uneori mai şi “tremur” că n-am dat suficient de pomană, dar nici pe bani.
Care sunt inovatiile “limbistice”?
(Criticile sunt binevenite pe “aici”, dupa cum stii.)
M-am straduit sa redau cat mai bine ceea ce-a spus RB, pentru ca, desi nu sunt specialist, multe dintre lucrurile spuse le stiu din teorie si le-am testat in diferite situatii.
Păi, inovaţiile “limbistice” nu-ţi aparţin, aşa că nu le poţi breveta. Ele au fost brevetate de Videanu, EBA, Igaş, şi alţi etc. politruci ce se dau în “spectacole la televizii”. Mie-mi place să mă joc cu aparatul fără teorie şi fără să memorez ce fac, dar fac.
Ah, nici macar atat n-am putut breveta.
N-am timp zilele acestea, dar saptamana viitoare voi reciti, ca sa descopar ce-am preluat de la cei numiti.
Nu căuta ceea ce nu găseşti în scrierile tale. Dacă chiar vrei să te “documentezi” caută la cei nominalizaţi, dar şi la Vanghelie sau Băsescu comandor.