Immofinanz si Immoeast analizeaza fuziunea

Fondurile austriece de investitii Immofinanz si Immoeast, care sunt implictate in Romania in proiecte in valoare de peste 2,7 miliarde euro, ar putea fuziona, inversand procesul de separare dintre ele, care a avut loc acum zece ani. Decizia de fuzionare are la baza scaderea valorii de piata a fondurilor cu 85%, in ultimele sase luni, potrivit Bloomberg. Primele intentii de fiziune au fost exprimate in iulie de Karl Petrikovics, fostul Chief Executive Officer (CEO) al celor doua fonduri.
Motive
Fuziunea le-ar da companiilor “marimea si fluxul de numerar de care au nevoie pentru a investi in proiecte mari” si le va ajuta sa faca fata agitatiei de pe pietele financiare, potrivit lui Thomas Kleibl, nou al CEO celor doua, care l-a inlocuit pe Karl Petrikovics. Thomas Kleibl urmareste sa integreze activele celor doi investirorii si sa scada costurile in contextul declinului valorii proprietatilor. “Ne vom concentra pe masurile de a pastra lichiditatea prin reducerea puternica a numarului de proiecte dezvoltate si vanzarea unei parti din portofoliul companiei”, a subliniat Thomas Kleibl. Immoeast a anuntat acum o luna ca va renunta la realizarea a jumatate dintre proiectele pe care le are in Europe Centrala, de Est si de Sud, in special in Romania. Astfel, fondul intentioneaza sa mai aloce numai 2,2 miliarde euro pentru dezvoltare fata de 4,4 miliarde euro, luand in calcul numai proiectele aflate in faza de constructie.
In prezent, decizia de fuziune este analizata de actionarii celor doua companii. Daca decizia va fi pozitiva, un plan de fuziune va fi votat in primul trimestru de anul viitor. In in ciuda fuziunii, datoria de 1,8 miliarde euro pe care Immofinanz o are la Immoeast va fi platita. De asemenea, Immofinanz si Immoeast au anuntat ca vor plati 340 milioane euro pentru divizia de imobiliare a Constantia Privatbank, cu 25 milioane euro mai putin fata de pretul anuntat in iunie. Cele doua fonduri au preluat divizia de imobiliare a Constantia printr-un parteneriat in care Immoeast detine 60% dintre actiuni. In urma tranzactiei Constantia a iesit din actionariatul celor doua fonduri.
Proprietati de 15 milirde euro
Immofinanz a fost infiintata in 1990, iar Immoeast acum zece ani. Immofinanz detine 54,7% dintre actiunile Immoeast si impreuna au detin proprietati evaluate la 15 miliarde euro. Immofinanz detine cladiri de birouri, hoteluri si locuinte in Austria, Germania, Italia si Elvetia, iar Immoeast are toate tipurile de proprietati in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania.
Inainte de a fi numit CEO al Immofinanz si Immoeast, la sfarsitul saptaminii trecute, Thomas Kleibl a fost Chief Financial Officer (CCO) la Austrian Airlines Group, iar inainte managetul Wienerberger Ziegelindustrie AG, o subsidiara a celui mai mare producator de caramizi Wienerberger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *