Doar ultimul numar, nu si ultimul gandul (cotidian online)

– Aveti gandul?, intreb, uitandu-ma nedumerita si cautand din priviri pe taraba colorata si plina cu toate publicatiile posibile si imposibile. (Ma doar sufletul, la propriu, cand vad cata hartie este irosita pe prostii. Eu sunt eco. Cam foarte. Depozitez selectiv din proprie initiativa. :))

– gandul? gandul? Daaaaa, domnisoara, spune vanzatoarea incet si neentuziasmata. Are o taraba din zilele noastre – noua, verde -, langa un hipermarket. Deci, ar trebui sa aiba multe vanzari, pentru ca trece lumea pe acolo.
– Unde?
– Pe aici, pe undeva. Unde o fi? A da. L-am gasit. Cauta pe masa tarabei moderne, sub un maldar de carti pentru copii si alte publicatii.
– Da-ti-mi si mie unul. De ce il tineti acolo?, intreb in gluma (zambind).
– Nu-l cumpara nimeni. Doar unii care intreaba special de el. Deja il pregateam pentru retur. Este ora 16.
– Pai, si daca nu-l cumpara nimeni de ce nu puneti mai in fata? (zambind)
– Ei… Ezita vanzatoarea.
– Daca ar fi aici cu toate ziarele, nu credeti ca s-ar vinde? (zambind)
– Eu il pun dimineata, dupa ce aranjez toate ziarele, acolo in rand. Acum, ma pregateam.
Zambesc mai larg. Rad. Ma gandesc ca, probabil, spune asta de gura mea, ca sa nu renunt la ziar.
– Am inteles. De astazi “scapati” de el. Este ultimul numar.
– Ce bine. Slava Domnului! Il dadeam numai la retur.
Ii zambesc in continuare. Nu, nu, nu de fericire sau incantare. De ironie. De situatie. Ca sa nu ma incrunt si sa nu ma comport aiurea. (Ce rost ar avea. Sa-i explic cui si ce? Sa discut ce si cu cine?)
Nu, nu, nu. Nu urmeaza sa ma plang, de calitatea presei, de moartea presei etc. Presa doar se transforma, precum toata societatea, de altfel. Si atat. De ce sa stea presa in loc si pe loc, daca trendul este spre online si eco (Mai putina hartie pe prosti!!!!!!!!!!!!! Va implor!)? Tocmai presa?! Imposibil.
Doar atat. Imi placea (si place) gandul. Dar este adevarat. Nu-l cumparam. Doar de cateva ori cand am vrut sa vad special cum este “ambalat” (paginat si cum arata pe hartie) un articol. Acest lucru a fost rar si nu, pentru ca n-as fi avut ce citi. As fi avut ce, dar, inca de acum zece ani, m-am obisnuit atat de mult sa citesc stirile online, incat cu greu mai pot urmari un articol in ziarul tiparit.
Astfel, voi citi in continuare gandul, asa cum l-am citit mai mereu. Online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *