DEGI, cu imobile de 250 mil E in Romania, nu isi lasa investitorii sa isi retraga bani

Decizia a fost luata pe 30 octombrie si a intrat in vigoare imediat, urmand sa fie aplicata trei luni.
Vineri, fondul german de investitii Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds (DEGI), de tip “deschis – inchis”, care detine in Romania cinci proprietati pentru care a platit peste 250 milioane de euro, a anuntat ca isi supenda platile catre investitori ca urmare a situatiei de pe piata financiara internationala. Decizia se aplica pentru fondurile sale DEGI Europa (DEGIE) si DEGI International (DEGII), care detin proprietati in valoare de 4,26 miliarde euro dintre care cea mai mare parte, de 2,5 miliarde euro, prin DEGII. In total fondul, o subsidiara a companiei scotiene Aberdeen Property Investors, administreaza active in valoare de aproximativ sase miliarde de euro, detine proprietati in valoare de aproximativ sase miliarde de euro, situate in 17 tari. Pe langa cele doua fonduri, DEGI mai detine trei fonduri de investitii si are doua mandate individuale.
“In contextul in care este nevoie sa asigure necesarul de lichiditate pentru a mentine un flux continuu al afacerile operationale in interesul investitorilor, fondul si-a suspendat plata actiunilor catre investitori”, se spune intr-un comunicat al DEGI.
Platile in interiorul fondului, de exemplu pentru a salva scheme si sub forma de depozite, vor fi in continuare posibile. De asemenea, pretul de tranzactionare va fi evaluat si publicat in fiecare zi de tranzactionare.

DEGI a fost fortat sa ia aceasta decizie in contextul in care fonduri similare au hotarat sa faca un pas similar.
Odata cu anuntul facut de cei de la DEGI, numarul fondurilor de investitii care au facut astfel de anunturi a ajuns la zece. lecare au facut astfel de anunturi sunt doua dintre fondurile KanAm, doua dintre fondurile UBS, precum si cate unul de la Morgan Stanley, SEB, AXA si TMW Pramerica. Oprirea platilor este limitata la trei – sase luni in aceste cazuri.
Toate acestea sunt fonduri de tip “deschis – inchis”, din care investitorii isi pot retrage bani oricand doresc. Hotararea fondurilor s-a bazat si pe faptul ca tot mai multi investitori au dorit sa isi retraga bani pentru a-i transfera in depozite. Pentru a putea sa le plateasca bani, fondurile ar fi trebuit sa vanda proprietati, situatie nedorita in actualul context de piata.
Valoarea fondurilor inghetate este de 27 miliarde euro, la 30 septembrie, potrivit BVI, care reprezinta industria germana de fonduri de investitii. “Nu am avut niciodata o situatie comparabila cu aceasta”, a precizat Stefan Seip, directorul general al BVI, pentru Sunday Times.

Fondurile se bazeaza in acest context pe veniturile provenite din chirii.
Dintre proprietatile detinute prin DEGIE 95% sunt inchiriate, iar dintre cele prin DEGII 97% sunt inchiriate. In plus, fondul mizeaza si pe faptul ca proprietatile detinute se afla in mai multe tari. De asemenea, ianul incheiat la 30 octombrie, beneficiile aduse de cele doua fonduri sunt de 4,4% pentru DEGIE si de 4,8% pentru DEGII.

Fondurile germane de investitii au fost cele mai active pe piata din Romania in acest an.
RREFF, divizia de investitii imobiliare a Deutsche Bank, a facut cea mai mare tranzactie de pe piata imobiliara locala, de 340 milioane euro, prin care a cumparat proiectul Upground, din zona Dimitrie Pompei, de la investitori britanici si greci.
In aceasta vara DEGI a incheiat tranzactia prin care a achizitionat de la Avrig pentru 143 milioane euro retail parkul Iris Shoping Center, situat in zona Titan din estul Bucurestiului. Anul trecut, fondul a intrat pe piata din Romania printr-o trazactie in valoare de 110 milioane de euro. Obiectivul tranzactiei a fost portofoliul de birouri al fondului de investitii European Convergence Property Company, o divizie a britanicilor de la Charlemagne Capital, constand din trei cladiri – PGV Tower, Millennium Business Center si Construdava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *