CBRE: Yied-urile din Bucuresti au ajuns la 8,5%

Nivelul yield-urilor din Bucuresti pentru tranzactiile comerciale – de pe segmentul de birouri, retail si industrial – a ajuns la nivelurile de acum doi ani, intre 8 si 8,5%. Datele sunt incluse intr-un studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, care ia in calcul 49 de orase din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). In plus, au fost vizate numai tranzactiile din zonele cele mai importante pe fiecare segment. Consecintele cresterii yieldurilor sunt reducerea valorii proprietatilor si scaderea perioadei de recuperare a investitiei.

Cele mai afectate au fost birourile
In Capitala Romaniei, cea mai mare crestere a yield-urilor a fost pe segmentul birourilor din cele mai bune zone, care au ajuns la 8,25%, urcand cu 75 puncte procentuale in trimestrul al treilea fata de cel de-al doilea. In plus, fata de aceeasi perioada de anul trecut, in acest an, yield-urile pentru tranzactiile cu birouri sunt 175 de puncte procentuale mai mari in acest an, respectiv 1,75%.
O crestere importanta s-a inregistrat si pe segmentul de retail, unde nivelul este cu 150 de puncte procentuale, respectiv 1,5% mai mare in acest an fata de perioada similara de anul trecut, respectiv de 8%. In plus, in trimestrul doi fata de cel de-al treilea cresterea pe acest segment este de 50 de puncte procentuale, de 0,5%. O ridicare similara a valorii in cel de-al treilea trimestru fata de cel de-al doilea s-a inregistrat si pe segmentul indutrial, unde s-a ajuns la un yield de 8,5%.
Nivelurile la care au ajuns yieldurile se datoreaza lipsei de lichiditati si scaderii investitiilor din acest an. La aceste motive se adauga si tendinta de reducerea a chiriilor pentru birouri, retail si industrial, in trimestrul al treilea fata de ce de-al doilea.

Cadere in EMEA
Cresterea yieldurilor inregistrata in Capitala Romaniei este una dintre cele mai mari dintre cele 49 de orase din EMEA luate in calcul in studiul CBRE. O rata de crestere a yield-urilor pentru spatiile de la Bucuresti este apropiata de cea inregistrata pentru proprietatile din Marea Marea Britanie, pe toate segmentele. Cresterea yieldurilor din Capitala Romaniei este cea mai mare din Europa Centrala, de Est si de Sud (ECES).
Evolutia de pe pietele de investitii si cele de creditare a determinat cresterea yieldurilor in EMEA pe toate segmentele. Cresterea yield-urilor prime pe sectorul de birouri din Europa in trimestrul trei fata de doi a fost de pana la 18 puncte de baza si, acum, se situeaza cu 79 de puncte baza mai sus decat cu un an in urma.
De asemenea, Indicele retail al yield-ului pentru zona EU-15 a crescut cu 19 puncte de baza in trimestrul trei fata de doi si, in consecinta, este cu 56 de puncte baza mai mare decat in al treilea trimestru al lui 2007.
In sectorul industrial, indicele yield-ului pentru EU-15 a crescut cu 23 de puncte baza in trimestrul trei fata de doi si este cu 75 de puncte baza mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.
“Efectele combinate ale nivelurilor reduse de lichiditate si de cantitatea de investitii cu perspectiva unui venit din crestere pe termen scurt mult mai mic, contribuie acum la presiunea ce afecteaza yield-urile din toate sectoarele. Aceasta dovada ultima a yield-urilor in crestere va starni interesul investitorilor de capital care tintesc piata imobiliara comerciala”, spune Richard Holberton Director la CBRE EMEA Cercetare si Consultanta.

Intre 4,5% si 12%
Cel mai redus yield din zona EMEA pe segmentul de birouri este la Zurich, de 4,5%, care este nu s-a schimbat in ultimul an. La polul opus, cele mai mari valori pe acest segment se inregistreaza la Sankt Petersburg, Kiev si Belgrad, de 9%. In plus, la Sankt Petersburg, yieldurile s-au redus cu 100 puncte. De asemenea, la Kiev, yieldurile pentru birouri au crescut cu 50 de puncte in trimestrul trei fata de doi.
Pe segmentul de retail, cel mai redus yield este in zona EMEA la Amsterdam, de 3,85%. Aceasta valoare este cu 10 puncte mai mare in trimestrul trei comparativ cu doi si cu 30 de puncte in plus fata de aceeasi perioada de anul trecut. Cel mai mare yield de pe acest segment, de 11%, este la Sankt Petersburg, care a crescut in trimestrul trei fata de doi si a ramas constanta fata de aceeasi perioada din 2007.
Cel mai redus yield pe segmentul industrial in zona EMEA este la Zurich de 6%, valoarea fiind aceeasi in trimestrul trei fata de doi si fata de anul trecut. Cel mai mare yield pe segmentul industrial din ECES si din EMEA este la Belgrad, de 12%, care a ramas similar si in trimestrul trei fata de doi si comparativ cu anul trecut.

Campionii zonei
Pe segmentul birourilor, un nivel apropiat de cel de la Bucuresti, dar cu o crestere de 50 de puncte, atat in trimestrul trei, cat si intr-un an, a fost la Moscova, unde yieldurile au ajuns la 8,5%. Pe acelasi segment, la Sofia, yieldurile sunt de 7,75%, cu 75 mai multe puncte in trimestru trei fata de cel de-al doilea si cu 25 de puncte mai mare fata de anul trecut. La Praga, valoarea inregistrata este de 6%, cu 35 de puncte in plus in trimestrul al treilea fata de cel de-al doilea si cu 82 de puncte comparativ cu 2007.
O crestere mai putin accentuata s-a inregistrat la Varsovia, unde s-a ajuns la un yield de 5,75%, constant in trimestrul trei fata de doi si cu 25 de puncte mai mult decat anul trecut. Valorii cu 25 de puncte mai mari, in ambele perioade, au fost si la Budapesta, unde yield-ul pentru birouri sunt de 6,25%.

Aceeasi tendinta in retail
Un spatiu de retail in zona ECES se vinde la acelasi yield cu cel de la Bucuresti, la Sofia, de 8%, unde insa nivelul a ramas constant in trimestru trei fata de doi, insa a scazut fata de aceeasi perioada de anul trecut.
In plus, acelasi nivel, de 8%, este si la Belgrad, unde yieldurile au ramas constante in ultimul an. De asemenea, in zona EMEA, situatia de la Belgrad este identica cu cea din Dubai.
La Praga, cresterea yieldurilor, atat intr-un an cat in trimestrul trei fata de doi, a fost de 50 de puncte, la 5,5%. In Budapesta, situatia de pe retail este similara cu cea de pe birouri, valoriile fiind aceleasi. Astfel, in Capitala Ungariei, yieldul este de 6,25%, cresterea fiind de 25 de puncte, in ambele perioade.
In Varsovia, yieldurile pe acest segment au scazut cu 25 de puncte intr-un an si au ramas constante in trimestrul trei fata de cel de-al doilea.

Si industrial
Pe segmentul industrial, la Sofia, yieldul este mai mic cu 50 de puncte fata de cel de la Bucuresti, de 8%, care este constanta in cel de-al treilea trimestru fata de cel de-al doilea si cu 0,5% mai mica fata de aceeasi perioada de anul trecut.
La Praga, pe acelasi segment, yieldul este de 7,5%, cu 1% fata de cel de la Bucuresti. In Capitala Cehiei, cresterea yield-ului a fost de 25 de puncte in trimestrul trei fata de cel de al doilea si cu 130 de puncte fata de aceeasi perioada de anul trecut. Acelasi yield cu cel de la Praga este si la Budapesta, de 7,5%. In plus, cresterea in trimestrul trei fata de al doilea a fost similara, de 25 de puncte, dar fata de anul trecut, de numai 50 de puncte.
Cele mai mici schimbari din ECES s-au inregistrat la Varsovia, cu 25 de puncte fata de anul trecut si constante in trimestru trei fata de doi, ajungand la 6,75%. In ECES o crestere mai mare decat in Capitala Romaniei s-a inregistrat la Bratislava. Astfel, yieldul este de 7,5%, cu 75 de puncte mai mult in trimestrul trei fata de doi si cu 100 de puncte in acest an fata de aceeasi perioada de anul trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *