CBRE: Companiile au chirii aproape duble la Bucuresti fata de Sofia

Pentru un metru patrat (mp) de birou, spatiu comercial si depozit companiile platesc la Bucuresti 1.998 euro/ an (e/an), cu circa 48% mai mult fata de Sofia, unde se ajunge la 1.056 e/an. Aceste calcule se bazeaza pe studiul Indicele Chiriilor, pe trimestrul trei din acest an, publicat de compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE). Studiul ia in calcul 49 de orase din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). Locatiile vizate din fiecare oras sunt cele de top pentru fiecare segment. In plus, imobilele intrate in studiu sunt cele care au cele mai bune caracteristici.

Chiriile din Bucuresti pe crestere accentuata, cele din Sofia au un ritm mai lent
Nivelul chiriei pentru spatiu industrial este cu 10% mai mare in Capitala Bulgariei, de 60 euro/ metru patrat/ an (e/mp/an), decat in cea a Romaniei, unde este 54 e/mp/an. In plus, la Sofia, pentru inchirierea unui metru patrat de depozit se plateste mai mult cu 25% in acest an fata de aceeasi perioada de anul trecut, insa fata de trimestrul doi valoarea a ramas constanta. De asemenea, la Bucuresti, chiria pe segmentul industrial a ramas constanta in trimestrul trei fata de cel de-al doilea, iar comparatia anuala nu este mentionata.
Pe segmentul birouri, chiria anuala pentru un metru patrat este cu peste 22% mai mica in Capital Bulgariei, de 216 euro, fata de Capitala Romaniei, unde este de 264 euro. Pe acest segment, chiria in Sofia a scazut cu 1,4% an trimestrul al treilea fata cel de al doilea, dar a ramas constanta fata de aceeasi perioada de anul trecut. In schimb, la Bucuresti, chiriile birourilor au ramas aceleasi in trimestru trei fata de cel de-al doilea, dar au crescut cu 10% comparativ cu valorile din 2007.
Pe segmentul retail, chiria este de peste 115% mai mica la Sofia, de 780 e/mp/an, comparativ cu cea din Bucuresti, de 1.680 e/mp/an. De asemenea, in Capitala Romaniei nivelul chiriei a urcat cu 7,7% in trimestru al treilea fata de cel de-al doilea, iar fata de anul trecut este cu 27,3% mai mare. In Capitala Bulgariei, insa, chiriile pentru spatiile comerciale au ramas constante in trimestrul trei fata de cel de-al doilea si au urcat cu 4% fata de aceeasi perioada de anul trecut.

Locul cinci in Europa Centrala, de Est si de Sud
In regiunea Europa Centrala, de Est si de Sud (ECES), Bucurestiul este al cincilea oras in ceea ce priveste chiria unei companii pentru birou, magazin si depozit, conform datelor din studiul CBRE. Prima pozitie este ocupata de Moscova, unde nivelul este de peste 4,6 ori mai mare decat in Capitala Romaniei, respectiv de 9.306 e/mp/an. Locul doi este ocupat de Atena, cu peste 3.637 e/mp/an, unde costurile sunt de peste 82% mai mari comparativ cu cele de la Bucuresti si de 2,5 de ori mai mici fata de cele din Capitala Rusiei.
Pe locul trei se afla Viena, unde o companie plateste chirii de peste 34,5% mai mari decat in Capitala Romaniei si de aproape 3,5 ori mai reduse decat la Moscova, respectiv 2.688 e/mp/an. Praga se afla pe locul patru, cu un nivel al chiriei pe metru patrat de peste 19,5% mai mare fata de Bucuresti si de aproape 3,75 ori fata de Capitala Rusiei, respectiv de 2.484 e/an. Pe ultima pozitie in acest top se afla Bratislava, cu un nivel de 990 e/mp/an, care este de 9,4 ori mai mic decat la Moscova si de peste doua ori mai redus decat in Capitala Romaniei.

Retail-ul mai scump decat birourile
In EMEA si in ECES, cele mai mari costuri le are o companie cu spatiile de retail, iar cele mai reduse cu spatiile industriale, potrivit CBRE. De exemplu, in Bucuresti, pentru un metru patrat de spatiu comercial se platesc 1.680 e/ an, de aproape 6,35 de ori mai mult decat pentru unul de birouri, de 264 e/an.
Pe retail, Capitala Romaniei se afla pe locul cinci in ECES, cu o valoare de peste 22% mai mica decat la Praga, care este pe patru cu 2.160 e/mp/an. Primul loc este ocupat pe acest segment de Moscova, unde nivelul platit de un retailer este de peste 4,75 ori mai mare decat la Bucuresti, de 8.000 e/mp/an. Locul doi este ocupat de Atena, cu o valoare de peste 2,5 ori mai mica decat in Capitala Rusiei si de aproape 90% mai mare decat in cea a Romaniei, respectiv de peste 3.175 e/mp/an. Pe locul trei se afla Viena, cu 2.340 e/mp/an, care este de 3,4 ori mai putin decat la Moscova si cu 39% mai mult fata de Bucuresti. Pe acest segment, cele mai mici costuri din zona ECES le are un retailer la Bratislava, de peste 11 ori mai mici fata de Moscova si de 2,3 ori mai reduse fata de Capitala Romaniei, respectiv de 720 e/mp/an.
Intr-o cladire de birouri din ECES, cea mai mare chirie anuala pe metru patrat se plateste in Capitala Rusiei, de peste 1.207 euro, secondata de Kiev, cu aproape 724,5 euro. Pe locul trei in acest top se afla Varsovia, cu 420 e/mp/an, urmata de Atena, cu 384 e/mp/an, iar pe locul urmator se afla Viena, cu 282 e/mp/an. Bucurestiul are printre cele mai ieftine birouri din ECES, fiind pe locul sapte, cu 264 e/mp/an, dupa Budapesta, care are un nivel de 270 e/mp/an. Cel mai putin se plateste, anual, pentru un metru patrat de birou in ECES la Zagreb, 207 e/mp/an, valoare de peste 5,8 ori mai mica decat la Moscova si de 21,6% mai redusa decat in Capitala Romaniei.
Pe segmentul industrial, o companie va plati, anual, cea mai mica chirie din zona ECES la Bucuresti si Bratislava, de 54 e/mp. Cele mai scumpe depozite din regiune se gasesc la Moscova, de aproape 99,5 e/mp/an, care este de peste 84% mai mare decat cele mai mici. Pe locul secund se afla spatiile industriale de la Kiev, cu 93,74 e/mp/an, care sunt cu aproape 6% mai mici fata de cele de la Moscova si de peste 73,5% mai mari decat la Bucuresti. Locul al treilea este ocupat de Atena si Budapesta, unde chiriile sunt de 78 e/mp/an, cu 21,5% mai mici decat in Capitala Rusiei si de aproape 44,5% mai mari decat in Capitala Romaniei.

Mai scump decat la Marsilia
In EMEA, chirii totale mai mici decat la Bucuresti se platesc anual la Marsilia, unde sunt de 1.940 e/mp, la Glasgow, de peste 1.920 e/mp, la Lisabona, de 1.266 e/mp, si la Tel Aviv, unde depaseste 1.264 e/mp.
Nivelul anual al chiriei din zona EMEA pentru birouri de la Bucuresti, de 264 e/mp, este apropiat de cel de la Berlin, unde este 270 e/mp. In plus, anual pentru un metru patrat din Capital Romaniei se plateste mai mult decat la Rotterdam, de 195 euro, la Marsilia, de 240 euro, la Lisabona, cu 246 euro, si la Copenhaga, de 248 euro.
Pe segmentul retail, in zona EMEA, o chirie anuala apropiata de cea de la Bucuresti, de 1.680 e/mp, se gasesc la Marsilia si in zona Ile-de-France din Paris, de cate 1.700 e/mp. Chirii mai mici decat in Capitala Romaniei se gasesc la Dubai, de aproape 1.041 e/mp/an, la Lisabona, de 960 e/mp/an, si la Tel Aviv, de peste 852 e/mp/an.
O chirie similara cu cea de la Bucuresti se plateste pentru un spatiu industrial de la Berlin, de 54 e/mp/an, iar una apropiata, de aproximativ 56 e/mp/an, se achita la Dubai.

Moscova, Londra si Paris
Cele mai mari chirii anuale le va plati o companie la Moscova, de peste 9.306 e/mp, urmata de zona West End din centrul Londrei, cu un nivel de mai mult de 7.737 e/mp, care este de 20,3% mai mic. Pe locul al treilea se afla zona Ile-de-France din Paris, cu un nivel de peste 21,5% mai redus decat cel din Capitala Rusiei si cu aproape 5,8% mai mic decat la West End din Londra, respectiv de 7.290 e/mp/an. Cea mai mare chirie anuala pentru un metru patrat intr-un birou se achita la Vestul Londrei, de aproape 1.565 euro, pentru un spatiu comercial la Moscva, de 8.000 euro, iar pentru un depozit la Sankt Petersburg, de peste 177,5 euro.
Fata de anul trecut, chiriile au crescut in aproape toate orasele si pe toate segmentele, insa in acest an tedinta este de scadere sau de mentinere a valorilor. “Cu toate ca ratele de crestere anuale pentru cele trei sectoare raman pozitive, perspectiva unei economii europene slabite se reflecta in sprijinul acordat chiriilor la nivelurile curente si in cresterea incidentei unor declinuri actuale a
le inchirierii”, detaliaza Richard Holberton, Director al CBRE EMEA Cercetare si Consultanta.
Astfel, Indexul de inchirieri birouri al CBRE pentru regiunea EU-15 a scazut cu 0.2% in trimestrul trei fata de cel de-al doilea, reducand rata de crestere anuala cu 5%. Indexul de chirii pentru retail in regiunea EU-15 s-a redus cu 0.1% in trimestrul trei fata de doi, micsorand astfel rata de crestere anuala la 4.6%. Indexul pentru chirii pe segmentul industrial in regiunea EU-15 a scazut cu 1%, reducand rata de crestere anuala la 0.4%.
Consecinta acestor fapte este de a reduce costurile generale de ocupare pentru companii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *