15SB Vreau sa pastrez gusturile copilariei

Fraga neagra
Sursa: Horticola

In farfurie sau in pahar. Nu izolate in amintiri. Nu sa devina o himera sau un mit. Ele exista inca, dar sunt tot mai marginalizate. Lucrurile se pot schimba. 

Are boaba de dimensiune medie, de doua ori mai mare decat cea mica. Pielita aluneca de pe miez precum o rochie de matase plina de pe formelei unei femei.
La timp. Pielita groasa, dar si fina, la atingere, este colorata de la neagra pana la nuantele prunei brumarii. Miezul carnos, plin, cu cateva seminte mari se rostogoleste in cavitatea bucala lasand in urma mistere. Din combinatia de mai sus nimic nu preveste esenta, ascunsa in aroma. Este ceva proaspat, o floare fina si dulce. Acestea sunt amestecate si tinute in echilibru de forma perfect rotunda si de ciorchinele mare in care sunt stranse vreo 100 de boabe, multe. Se scutura repede, asa ca o urmaream zilnic, ca sa o strang intre buze. Nu voiam sa se iroseasca. Atat. Imprastie o culoare negru visiniu ce se imprima pe piele ca un colorant.

Chec zebra
Sursa: Bucataras

Asa-mi apare in amintiri fraga neagra. Statea ca o rasfatata in mijlocul viei, un pic spre stanga, acolo unde putea atrage toate privirile soarelui.
Bunicii se mai suparau cand vedeau cat lasam din ea pentru vin. Ea era ingredientul special al vinului tinut in sticlele care se serveau la ocazii speciale.

Gustul acesta este doar unul dintre multele motive (checul, crapul cu mujdei si mamaliguta, bulzul, dulceata de nuci, carnatii, branza cu ceapa, placinta cu mere, zacusca etc etc etc) pentru care n-as vrea sa renuntam la produsele romanesti. Nu doar pentru ca este o amintire, ci pentru ca ne reprezinta, sunt autentice si sunt bune, foarte bune. Solul in care sunt plantate sau de unde se hranesc este bun, nu este golit de hrana si nici atat de poluat ca in alte tari. Apoi, gusturile acestea le gasesti numai aici, tot din amestecul de pamant, soare, ploaie, aer si oameni.

Crap la gratar cu sfecla rosie si ciuperci
Sursa: Munca Protejata

Beneficiile economice s-ar inlantui.
Daca ar crestere cumpararea, producatorii si-ar permite sa faca mai multa agricultura, chiar daca nu intensiv. Numarul producatorilor ar creste, ceea ce, la un moment dat, va urca si calitatea produselor, desi nu-i nevoie sa se straduiasca prea mult. Apoi, producatorii ar avea o viata mai buna. (Da, pentru ca ar merita. :)) Urmeaza sa cumpere ei insisi produse mai multe, sa-si diversifice gusturile, sa devina o forta in economie… (Nu ma treziti acum, ca umblu pe strazile autohtone, oricum.)
Daca s-ar produce mai mult, pretul produselor ar fi mai mic, pentru ca s-ar reduce costurile de transport si volumul ar fi mai mare. De aici trei beneficii pentru consumator. Produsele ar fi de calitate. Cresterea consumului unor astfel de produse ar taia din bani dati pe unele medicamente. Implicit, oamenii sanatosi au o viata mai buna si sunt mai productivi.

Zacusca
Sursa: Bucatarele vesele

Unele dintre produsele romanesti inca sa gasesc, uneori in marile magazine. De exemplu, lantul de hipermarketuri real Hypermarket are programul “Produceti romanesti, vindem romaneste”, prin care organizeaza targuri unde vand producatorii agricoli autohtoni.
Daca nu avem o structura comerciala sau o piata unde sa-i gasim pe acesti producatori, am putea sustine produsele romanesti organizand excursii pentru a le achizitiona.

Post este scris pentru etapa a XV-a de la SuperBlog 2011, “Cumpara romaneste”, care este sponsorizata de real.

2 Comments

  1. Bună ziua. Am fost curios de ce? şi am făcut o mică incursiune la tine acasă. Surpriză. Am găsit un blog frumos, dar nu am aflat de ce. Poate altă dată.

    Cu permisiunea domniei tale, nesolicitată de mine, am preluat linkul şi l-am afişat pe uliţele Bălgradului de azi. Adecă aici: http://abbilbal.blogspot.ro că la http://abbilbal.info sunt alte cele nimicuri.

    Mulţam şi o zi bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *